شاید AR یا واقعیت افزوده، موج بعدی خلاقیت در تبلیغات اینترنتی است. اما چه کسی از این شیوه تبلیغاتی سود می برد؟ دیجیتال مارکتینگ یا آگهی دهندگان؟ با بلاگ شبکه تبلیغات ادنگاه همراه باشید تا شما را با زوایای جذاب این شیوه از تبلیغات آشنا کنیم.
یک مثال جدید در زمینه دیجیتال هست که می گوید یک کالا یا سرویس زمانی همه گیر می شود که اپل به آن حوزه ورود کند. ساعت های هوشمند، استریم محتوای سرگرمی و … بخش هایی هستند که پس از ورود اپل به این بخش ها رونق گرفتند و با بالاگرفتن رقابت، تبدیل به جریان های پولسازی شدند که پس از آن می توانستیم به آینده ی آنها امیدوار باشیم.
امسال اپل با معرفی ورژن جدید سیستم عامل iOS تصمیم گرفت تا به بازاری وارد شود که پیش از آن در انحصار گوگل، فیس بوک، اچ تی سی و مایکروسافت بود. بازار واقعیت افزوده که اگرچه جز این سه غول بزرگ فناوری بازیگران کوچک و ناشناخته ی زیادی دارد، اما می توان گفت که هنوز از رونق حوزه های دیگر برخوردار نیست و گران بودن تجهیزات سبب شده تا عده ی اندکی به این زمینه وارد شوند.
اما چیزی که اپل از آن به پتانسیل قدرتمند این کمپانی برای حیات دوباره جریان واقعیت افزوده نام می برد، یک میلیارد کاربر فعال سیستم عامل iOS است. کاربرانی که در هرجای دنیا، تعصب حیرت آوری نسبت به سیستم عامل محبوب کوپرتینویی ها دارند و از همه ی سرویس های جدید این کمپانی استقبال می کنند. در کنار این موضوع، سود هنگفتی را که اپل روانه جیب توسعه دهندگان می کند نباید از یاد برد. سودی که باعث می شود تا توسعه دهندگان این سیستم عامل طمع کرده و به سمت هر بازاری که اپل به آن اشاره می کند گام بردارند.
اما واقعیت افزوده چطور می تواند دنیای تبلیغات اینترنتی را دچار تحول کند؟ آیا اصلا تبلیغات اینترنتی نیازی به تحول در عرصه های گوناگون دارد؟ پاسخ در نوع تعامل مخاطبان با محتوایی است که از طریق واقعیت افزوده به آنها ارائه می شود.
تبلیغات اینترنتی و واقعیت افزوده
بخش زیادی از تبلیغات کمپانی های بزرگ از جمله مایکروسافت، گوگل و حتی اپل در زمینه درمان، آموزش و سرگرمی است. اگرچه هنوز بازی های واقعیت افزوده نتوانسته اند مخاطبان زیادی را به خود جذب نمایند، اما دورنمای کلی، بازار ۲ میلیارد دلاری در سال و حتی بیش از ۳۰۰ میلیون مخاطب را هدف قرار داده است. مجموعه ای که بیشتر آنها را مخاطبان همین پلتفرم ها تشکیل می دهند.
اما درمیان کمپانی های شناخته شده، فیس بوک نام عجیب دیگری است که در حوزه واقعیت افزوده فعالیت می کند. فیس بوکی ها که کسب و کارشان از طریق تبلیغات و فروش سلایق و رفتار کاربرانشان به کمپانی های تحلیل داده می چرخد، نزدیک چهار سال است که بصورت جدی به حوزه واقعیت افزوده وارد شده اند. شاید برای بسیاری پاسخ به اینکه چرا فیس بوک به این حوزه ورود کرده است، تنها با کلمه ی تبلیغات قانع کننده به نظر برسد، اما حقیقت این است که فیس بوک تلاش می کند تا دامنه ی خدمات و سرویس های حاشیه ای خود مثل اینستاگرام و واتس اپ را نیز مانند فیس بوک قوی کرده و امکانات تازه ای به آنها اضافه کند.
در طرف دیگر، ابتدایی ترین ایده هایی که برای تبلیغات بر پایه ی واقعیت افزوده به ذهن می رسد، پرو لباس، تست رانندگی، تست داشبورد و حتی شبیه ساز های جاده ای با اعلان خرید غذا هستند. آیتم هایی که هیچکدام آنها در دل کسب و کار فیس بوک نمی گنجند! چطور فیس بوک می خواهد این شکل از تبلیغات را در شبکه خود وارد کند؟ شاید با تغییراتی اساسی، و یا شاید با استفاده از دستگاهی جدید.
چیزی که پیش از این فیس بوک امتحان کرده بود، دستگاه موبایل مشترکی با اچ تی سی است که فروش اندک و سخت افزار بی ارزش آن، نشان داد که این حوزه مجال آنچنانی برای حضور فیس بوک ندارد و بهتر است تا اهالی این کمپانی تمرکز خود را بر روی محتوا و کاربران خود قرار دهند. اگرچه تا امروز آکیلوس ریف هزینه های زیادی روی دست فیس بوکی ها گذاشته است، اما با این وجود هنوز یکی از راه های ورود آنها به دنیای واقعیت افزوده، یا حتی واقعیت مجازی است.
شاید نقطه ی غم انگیز ماجرا برای زاکربرگ و اعضای تیمش، عدم عملی شدن وعده هایی است که آنها طی سال های اخیر داده اند. موضوع پورتوریکو و تلاش آنها برای کمک به سیل زدگان بخشی از همین مسیر را نمایش می دهد. قسمتی که درآن فیس بوکی ها تلاش می کردند تا از Facebook Spaces نه به عنوان یک ابزار سرگرمی، بلکه به عنوان یک ماهیت بشری برای نجات جان انسان ها بهره ببرند. ولی این حرکت تبلیغاتی اگرچه در چشم مدیران دیجیتال مارکتینگ خیلی جذاب و کاربرپسند به نظر می رسید، اما نشان داد که در دنیای واقعی کاربردی ندارد و سیل زدگان علاقه ای به استفاده ار آن نشان نمی دهند.
طبیعتا دنیای معمولی نتایج متفاوتی با دنیای سیل زدگان پرتوریکویی دارد، اما حقیقت این است که هنوز چیزی جز اپلیکیشن های خارق العاده ی هولولنز برای سفرهای ناسا و تیم های تحیقیقاتی پزشکی، و البته تشریح قورباغه روی تبلت های اپل چیز دیگری از این فناوری رویت نشده و نمی دانیم که غول های تکنولوژی چطور تبلیغات اینترنتی را وارد فاز بعدی خود می کنند! شاید گوگل با ابزارهایی مثل عینک خود بتواند این رویا را کمی به واقعیت نزدیک تر کند. رویایی که با نمایش محتوای foursquare، Facebook و حتی داده های مربوط به حلقه های گوگل پلاس ما را بیشتر مجذوب این فناوری کند.
adnegah.net/blog/